tecken i futharken
Den nya futharken hade bara 16 tecken. Exempel på silver- brons- järn- och bärnstensmycken har hittats på begravningsplatserna och i resterna av Vikingbosättningar över hela Europa.
Den vikingatida runraden med 16 tecken.
. Det som vi brukar kalla den vikingatida runraden skapades dock redan i början av 700-talet. Under vikingatiden särskilt i slutet av perioden blev det vanligt att rista in runor på stora stenar. Så här såg den vikingatida runraden ut. Vikingatidens vanliga runalfabet hade 16 tecken.
De flesta inskrifterna gjordes säkert på trä men träet har förmultnat med tiden och vad som finns bevarat är framförallt runstenar. Det var en utveckling av tidigare alfabet med flera tecken. Vikingsmycken var något både män och kvinnor bar som ett tecken på rikedom och status. Svenska svenska är ett östnordiskt språk som talas av ungefär tio miljoner personer främst i Sverige där språket har en dominant ställning som huvudspråk men även som det ena nationalspråket i Finland och som enda officiella språk på ÅlandI övriga Finland talas det som modersmål framförallt i de finlandssvenska kustområdena i Österbotten Åboland och Nyland.
Till skillnad mot den tidigare runraden bestod denna bara av 16 tecken Det är dessa runor som de flesta runstenar i Sverige är ristade med. En utvidgad runskrift anglofrisiska eller anglosaxiska runor med 28 tecken senare utvidgat till 33 brukades från 400-talet och spreds senare till England. Den fjärde runan kan ibland översättas med ett a med en liten svans. Dessa runstenar restes ofta som minnesmärken över någon som dött eller varit ute på en lång resa till fjärran länder.
Runalfabetet kallas futhark efter de första sex tecknen i raden. Inskrifter med dessa runor finns mest i Storbritannien och futharken återfinns bland annat på Themsensvärdet Codex Vindobonensis 795 och Cotton MS Otho B.
Posting Komentar untuk "tecken i futharken"